Core

Core, 2011 was made for inclusion in the Willoughby Sculpture Prize at the Willoughby City Council’s Incinerator Art Space.   It was designed to resemble an imagined ‘core sample’ drilled from the paving outside the building showing imagined geological and cultural strata reflecting the development of the site and changing approaches to consumerism, materialism and waste management.

The ‘stratigraphic layers’ contain the rubbish of earlier eras, some of it dumped, some incinerated. Some layers contained only be ash, while more recent layers were stuffed full of plastics, recyclables and imperishable objects.

Core was intended to encourage the viewer to consider the potential archaeology of familiar places. Anyone’s backyard or even their local suburban shopping strip could conceivably reveal similar layers if only they could be cored out in a similar way.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s